Wednesday, April 8, 2009

Sedikit Coretan semasa di Berlin

Sorry lama x posting sebab sibuk dengan program Kementerian..ado 7-8 event yang terpaksa di handle...




Last 3 week gua diberi amanah untuk ke Berlin, Jerman... inilah kali pertama wa ke Jerman selepas rata Europe wa jalan...kat Berlin, Malaysia participate dlm Internationale Tourisme Bourse 2009, pameran pelancongan yang terbesar di dunia...mang aii, just imagine pavillion asia jer 7-8 padang bola, belum pavillion europe lagi yang 20-30 kali ganda besar...wa try la jalan2 ke semua pavillion...wah tercabut lutut...nasib baik ada halwa mata...hehe


Berlin merupakan pusat pentadbiran Jerman dimana almost all embassies berpusat di sana...berpeluang juga jumpa si Jeremy and Tuan Mus di sana...Si Jeremy nak balik dah katanya...Ofis Tourism adalah di Frankfurt sebab kami ikut direct flight MAS

Wa bawak 2 bungkus besar Maggi Mee pelbagai rasa, satu pun x jamah sebab pavillion Malaysia ada sediakan makanan, Alhamdulillah, tak putus nasi dengan teh tarik di sana...malam wa belasah kebab Turki yang berharga €3 yang gedabak besar...


Cuaca? Mang ai...7 darjah celcius... berlapis baju gua..hari kedua tu wa sakit dada n terus call org rumah gua...yolah sakit2 dado ni manelah tahu x sempat tinggal pesan... hehehe... terus bini gua marah sebab punca gua sakit dada ialah kerana gua kurangkan rokok gua...bini wa cakap kalau perokok tegar kena maintain hisap rokok sebab dada tu memang lagi kecut kerana sejuk.....macam mana wa kurang hisap...dlm bangunan x bleh rokok..nak rokok kat luar...luar sojuk bai...papepun thanks baby.. inilah galakan supaya gua hisap rokok yang pertama dari bini gua yang selama ni sanggup sorok rokok gua n membebel suruh gua berhenti... yes yes on the way...

Dikesempatan ini juga, wa jalan2 di Berlin, wah maju nyer Jerman, keto usah cakap la, sume ada GPS ..terbeliak mato...huhuh..kalaula boleh ghembat satu n pakai kat KL, mesti kete wa paling Otai..hehehhe.. di Berlin, yang paling famous adalah kesan tembok berlin yang telah memisahkan Jerman Barat dan Jerman Timur...lepas mereka bersetuju membentuk sebuah kesatuan, maka pecahlah tembok tu yang mempunyai seribu satu sejarah...



Selain tembok Berlin, satu lg tarikan pelancong dan 'must visit place' bg student International Relations mcm gua adalah CheckPoint Charlie.. apalagas berkodak-kodak wa amik gambar...





Wa sepatutnya singgah London masa balik tapi wa alihkan ke Amsterdam sebab x pernah sampai sana...London 2-3 kali dah lepak sana....best gak Amsterdam... selain kincir angin yang tinggi...awek eh pun tinggi2...hehehe...papepun terima kasih KPL kerana hantar wa mission ke Eropah sekali lagi..

OK jumpa lagi

3 comments:

CuMaN said...

isshhh..besh gilo dapek jenjalan!!

chuaw@i said...

bahau....mano gambar Berlin sewaktu "malam"? takdo ko hahahhahah, tak dapek gambar waktu malam....gambar token pun jadi lah.

ydp_azlan said...

uiiii... memang besh la ko nih... cakap nogoghi pun dah cam cakap jorman je...