Sunday, June 22, 2008

Bermulanya nukilan dan inspirasi

Salam,

Tanggal 22 Jun 2008, detik pertama gua mempunyai blog sendiri. Suprise and happy!
Inspirasi ini datang dari member2 gua dan juga tidak dinafikan Chedet.com. Mungkin ini langkah awalan untuk gua mengasah bakat menulis sebab nanti nak follow wife gua sama2 sambung PhD. Insya Allah.

Blog ini dicipta dengan bantuan Nadia dan Afif Al-Imran, BUAH HATI DAN PENGARANG JANTUNG gua!

Dalam The Star hari ni, isu public transportation system for Malaysian jadi discussion! Well, orang kita ni dah terhantuk baru nak terngadah.. sebenarnya pengangkutan awam dah lama kat Malaysia ni, cuma tak digunakan sangat...kita lebih senang pakai kenderaan sendiri..1 orang 1 kete.. dah terhantuk ngan harga minyak dan barang, baru 40 orang 1 bas dan 50 orang 1 gerabak...Padan muka!

Tapi masih banyak yang perlu dilakukan. Baik pihak kerajaan atau rakyat Malaysia sendiri. Sistem pengangkutan awam masih lagi belum benar2 memuaskan.. 1 point ianya kurang integrated.. Berapa banyak tiket da orang yang keje kat jalan sultan ismail nak beli kalau nak guna train dari pejabat ke KLIA? For Malaysian, no thought on public transportation!

Just to share my experience di Kobe dan Osaka last week, I found out that everybody prefers to use public transportation. 1 sebab public transport diorang superb, 2 minyak mahal, 3 tol banyak giler mahal lak tuh (ada 1 tol tu 6000 yen= RM 163.00 per entry), 4 sebab nak tolong negara jimatkan tenaga dan selamatkan alam sekitar dan lain2.... baru botul beb... ini kita tidak... pikir sonang sendiri dan nak sonang selalu... Tabik gua kepada pencipta Dasar Pandang Ke Timur...

OK, that my 1st posting, 2nd posting will be coming soon... on the topic of Japan the wonderful country.... Dozo arigato gozaimas

Bahau

7 comments:

Anonymous said...

Ponah poie ko bintang walk bahau dak?...kek dopan KFC sobolah library....hehehe....den pun org bahau gak ni....org rumah rakyat bahau.....

ydp_azlan said...

Bro. Bahau,

Pe kabo ko? Congrat sebab dapat buat blogsite ko sendiri. Ko masih kat MOTOUR ke? Keep in touch bro!

p/s: Jemput gak jenguk kat blog aku di http://ydpazlan.blogspot.com (promo sket kui3x)

zyrin said...

heeeeeeee... bahau ke?

meh sini nak pijak kasut jap, mehhh...

Anonymous said...

kejadahnye ngkau ni bahau...satu je entry ko..itupun cite bab pgktan awam...bulan june lak tu...mano laie??? hangat2 taik ayam botul la ekau ni...aku gaha muko ekau kat jalanrayo baru ekau tau..pressure utk ekau dr beijing..

CuMaN said...

bro,

thanks 4 ur visit. konal laie..kito sekariah mano bulih lupo..btw, drop ur email add kt my blog. leh citer pnjg nnti..

jopun ka skang?

Bahau Otai said...

Gua akan mengganas kembali selepas lupa password dan menjalankan tugas negara...

Kepada Meor Beijing..leg la bukak blog hari2...mana ada keje kat sana.. honeymoon posting bleh la..

Kepado muzie...gua masuk blog ko sebentar tadi..canne nak add blog ko ha? Blog azlan ngan cuman sekali..ajar la sikit

zyrin said...

hehe. aku sebnarnya malas nak add blog ko haritue. manalah tau... berkubur kot... ku tengok satu jer postnyer...

tak payah ajar... ko dah pandai kann...